Pályázatok

Innovációs operatív csoportok létrehozása és az innovatív projekt megvalósításához szükséges beruházás (VP3-16.1.1-4.1.5-4.2.1-4.2.2-8.1.1-8.2.1-8.3.1-8.5.1-8.5.2-8.6.1-17)

A kedvezményezett neve:
SM Consulting Korlátolt Felelősségű Társaság

A projekt címe:
INVÁZIÓS FAFAJOK VISSZASZORÍTÁSA, KÜLÖNÖS TEKINTETTEL A BÁLVÁNYFÁRA INNOVÁCIÓS OPERATÍV CSOP. LÉT.

A szerződött támogatás összege:
12,32 Millió Ft.

A projekt tartalmának bemutatása :
Az ugrásszerű terjedésre képes bálványfa beavatkozás nélkül gyors ütemben képes kedvezőtlenül átalakítani az eredeti élőhelyeket, csökkentve azok természetességét. Élőhely átalakító hatásuk sokrétű, a leglényegesebb hatások: az eredeti növényzet leárnyékolás révén történő meggyérítése és elpusztítása, a bálványfa élő és elhalt részeinek allelopátiás hatása (más fajok növekedését gátló vegyületek talajba juttatása), víz és tápanyagok elvonása a természetes vegetációt alkotó fajoktól. Mindezek eredményeként az inváziós növények zárt állományai alatt a természetes vegetációt alkotó cserjék, facsemeték és lágyszárúak gyakran teljes mértékben kipusztulnak. Az inváziós növények állományainak mérete exponenciális növekedésre képes. A projekt során kifejlesztett technológiai eljárás eredménye a bálványfa, mint agresszív inváziós növény káros környezeti hatásainak, terjedésének megállítása, a terjedés sebességének csökkentése, az erdei ökoszisztéma természetességének megtartása és javítása. A projekt gazdasági hatása, hogy Magyarországon a jelenleg már százmilliós nagyságrendű többletköltségeket okozó bálványfa ellen egy a korai felderítéstől a mentesítésig tartó komplex technológiát kíván kidolgozni, lehetővé téve ezen többletköltségek emelkedésének megállítását, a hatékonyság növelését. Alacsony költségszinten már az inváziós folyamat elején lehetővé teszi a bálványfa terjedésének megfékezését. Az innováció eredményeképpen az erdőgazdálkodók illetve a szolgáltatást végző vállalkozók részére egy használható technológiát biztosít, mellyel olcsón tudnak invázív mentesítési/erdőápolási munkálatokat végezni erdőterületeken (az innováció költségei nem épülnek bele szolgáltatás árába), ezáltal javul az erdőgazdálkodás eredményessége. Az Európai Unió által társfinanszírozott projekt támogatási mértéke 62%, a projekt tervezett befejezése 2022.12.31.

Szakmai végbeszámoló megtekintése

GINOP-2.1.1-15-2016-00911 – Invazív fásszárú növények irtásra alkalmas gyomirtó szerkombináció kifejlesztése

A kedvezményezett neve:
SM Consulting Korlátolt Felelősségű Társaság

A projekt címe:
Invazív fásszárú növények irtásra alkalmas gyomirtó szerkombináció kifejlesztése

A szerződött támogatás összege:
129 138 691 Ft.

A támogatás mértéke (%-ban):
61.32 %

A projekt tartalmának bemutatása : A projekt fő célja invazív fásszárú növények irtására alkalmas gyomirtó szerkombináció kifejlesztése, ennek keretében fizikai paramétereinek beállítása, formulázása, gyártásához szükséges dedikált eszközök beszerzése, az engedélyezési eljáráshoz szükséges dokumentáció összeállítása, engedélyezésre benyújtása. A fejlesztés eredményeként létrejött egy hiánypótló arboricid gyomirtó formuláció, stabil készítmény összetétellel, laborelőírással, gyártástechnológiai specifikációval, és minőségellenőrzési specifikációval.

A projekt tényleges befejezési dátuma:
2019.09.30.

A projekt azonosító száma:
GINOP-2.1.1-15-2016-00911