Invázív növények elleni védekezés

A Társaságaink saját fejlesztések felhasználásával széleskörű kivitelezési tapasztalatokkal rendelkezik az alábbi invázív fajok elleni védekezéssel:

Fásszárúak: Bálványfa – Akác – Zöldjuhar – Ezüstfa – Amerikai kőris – Orgona

Lágyszárúak: Selyemkóró – Japán keserűfű – Alkörmös – Parlagfű

Ezen fajok elleni védekezéshez a terület adottságaihoz, védettségéhez illeszkedő pontpermetezéses, szelektív hatóanyaggal végzett foltpermetezéses, kenéses vagy zárt injektálásos technológiát alkalmazunk.

 
Referenciák

A legnagyobb volumenű kivitelezési projekteket a Mecsekerdő ZRt, a NEFAG Zrt. a Duna-Ipoly Nemzeti Park, a Duna-Dráva Nemzeti Park és a Kiskunsági Nemzeti Park területén történtek. Ezen kezeléseket technológiáját a az adott faj(ok) tulajdonságaihoz, a terület adottságaihoz, védettségéhez és a védendő őshonos állományhoz illesztjük.

Főbb fejlesztések

Főbb fejlesztések, melyeket az előző évek kísérletei alapján a 2011-es évben a gyakorlatban alkalmazunk:

  • ATV-re (quad) szerelt gyomirtó hab képző berendezés, amivel elcsöppenés elsodródásmentesen lehet gyomirtószer kijuttatni az invázív faj egyedére. A láthatóság miatt gyakorlatilag kizárható, hogy a kezelésből kimaradt egyedek maradjanak a területen.
  • ATV-re (quad) szerelt gyomirtó kenőgép, mellyel a gyepszint vagy a facsemeték fölé növő inváziv növényegyedekre lehet gyomirtó oldatot rákenni. Az alacsony tömeg miatt a talajtaposási kár is kis mértékű. (fejlesztés alatt)